Show simple item record

dc.contributor.authorArroyo Izaga, Marta
dc.contributor.authorFreire, M.
dc.contributor.authorAnsotegui Alday, Laura
dc.contributor.authorRocandio Pablo, Ana María ORCID
dc.date.accessioned2015-01-14T10:45:15Z
dc.date.available2015-01-14T10:45:15Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.citationNutrición Hospitalaria 25(6) : 1053-1056 (2010)es
dc.identifier.issn0212-1611
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10810/13965
dc.descriptionEste trabajo se encuentra bajo la licencia Creative Commons Attribution 3.0.es
dc.description.abstract[EN] Introduction: Although dietitians play an important role in the anthropometric assessment, reports on measurements made by these health professionals rarely include estimates of measurement error. Aim: To estimate of intraobserver precision for three common anthropometric measurements made by dietitians. Methods: Twenty six measurers performed measurements (upper mid-arm circumference, tricipital and bicipital skinfold) in two times a sample of ten volunteers. Four precision estimates were calculated: the technical error of measurement (TEM), the relative technical error of measurement (rTEM), the coefficient of reliability (R) and the coefficient of variation (CV). Results: For skinfold thickness, rTEM was smaller than 2.2; for circumference, rTEM was smaller than 0.6. The precision to measure skinfolds was lower than the precision to circumference. Anyway, for all measurements R showed a high degree of precision (R > 95). Conclusion: Our results suggest that anthropometric parameters evaluated are sufficiently precise. However, periodical training is necessary to control and minimize the anthropometric measurement error.es
dc.description.abstract[ES] Introducción: Aunque los dietistas desempeñan un papel importante en la evaluación antropométrica, las medidas registradas por estos profesionales sanitarios normalmente no incluyen estimación de errores de medida. Objetivo: Estimar la precisión intraobservador de tres medidas antropométricas habituales realizadas por dietistas. Métodos: Veintiséis medidores realizaron en dos ocasiones las medidas (circunferencia media del brazo, pliegue tricipital y bicipital) a una muestra formada por diez voluntarios. Se calcularon cuatro estimaciones de precisión: el error técnico de medida (ETM), el error relativo técnico de medida (ERTM), el coeficiente de fiabilidad (F) y el coeficiente de variación (CV). Resultados: Para los pliegues, el ERTM fue menor de 2,2 y para la circunferencia el ERTM fue menor de 0,6. La precisión para medir los pliegues fue menor que para la circunferencia. De todos modos, para todas las medidas efectuadas la F mostró un elevado grado de precisión (F>95). Conclusión: Nuestros resultados sugieren que los parámetros antropométricos evaluados son lo suficientemente precisos. Sin embargo, es necesario un entrenamiento periódico para controlar y minimizar los errores de las medidas antropométricas.es
dc.language.isoenges
dc.publisherSociedad Española de Nutrición Parenteral y Enterales
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses
dc.subjectprecisiones
dc.subjectskinfold thicknesses
dc.subjectcircumferencees
dc.subjectintraobserver variabilityes
dc.subjecttechnical error of measurementes
dc.subjectprecisiónes
dc.subjectpliegues adipososes
dc.subjectcircunferenciaes
dc.subjectvariabilidad intraobservadores
dc.subjecterror técnico de medidaes
dc.titleIntraobserver error associated with anthropometric measurements made by dietitianses
dc.title.alternativeError intraobservador asociado a medidas antropométricas realizadas por dietistases
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees
dc.rights.holderSociedad Española de Nutrición Parenteral y Enterales
dc.relation.publisherversionhttp://www.aulamedica.es/gdcr/index.php/nh/article/view/4854es
dc.relation.publisherversionhttp://www.aulamedica.es/gdcr/index.php/nh/article/view/4854/4854es
dc.relation.publisherversionhttp://www.aulamedica.es/gdcr/index.php/nh/article/download/4854/4854es
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.3305/nh.2010.25.6.4854
dc.departamentoesFarmacia y ciencias de los alimentoses_ES
dc.departamentoeuFarmazia eta elikagaien zientziakes_ES
dc.subject.categoriaMEDICINE
dc.subject.categoriaNUTRITION AND DIETETICS


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record