Show simple item record

dc.contributor.authorBasterra, Olatz
dc.contributor.authorHorrillo Furundarena, Igor ORCID
dc.date.accessioned2022-01-13T18:47:44Z
dc.date.available2022-01-13T18:47:44Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.citationEkaia 41 : 83-96 (2021)
dc.identifier.issn0214-9001
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10810/54970
dc.description.abstractEnergy drinks are caffeine containing drinks, and are commercialized to reduce fatigue, increase concentration and improve physical and mental performance. Depending on the type of drink, the amount of caffeine can vary from 50 mg to 505 mg. The consumption of these drinks has increased significantly in recent years due to its free sale and different marketing campaigns. When advertised as food supplements, some countries are not obligated to indicate the exact amount of caffeine or to warn of the possible risk of its consumption, which increases the possibilities of caffeine poisoning. As well as caffeine, energy drinks are also compounded of taurine, carbohydrates, vitamins, minerals and other bioactive substances, although caffeine is the main responsible for most of the effects that these drinks produce in our organism. Caffeine is the most consumed psychostimulant in the world and although in the past it was related to arrythmias, hypertension, anxiety and insomnia, there are many clinical trials that deny the above statements. Finally, a maximum amount of caffeine per day has been established for the consumption of children, adolescents and pregnant women, as these are considered sensitive groups. Several studies have shown that a consumption below these maximums doesn’t produce any risk. In adults, there is no evidence to forbid energy drinks consumption, but in children it should not be the source of caffeine, as several studies show that this is related to different complications.; Edari energetikoak, osagai nagusitzat kafeina duten eta akidura gutxitzeko, arreta egoera hobetzeko eta errendimendu fisiko zein intelektuala bultzatzeko merkaturatutako edariak dira. Edari motaren arabera, kafeina kantitatea alda daiteke, hau 50 miligramotatik 505 miligramotarainokoa izan daitekeelarik. Hauen kontsumoak gora egin du azken urtetan, salmenta librea dela eta oso eskuragarri daudelako alde batetik, eta bestetik, merkaturatze zabal eta marketin handiak direla medio. Elikadura osagarri gisa sailkatzen direnez, lurralde batzuetan ez daude behartuta etiketan kafeina kantitate zehatza edota erabilera egoki baterako alarma zeinuak idaztera, eta honek kafeina intoxikazioa izateko arriskua asko handitzen du. Kafeinaz gain, karbohidratoz, taurinaz, landare estraktuz, bitaminaz, mineralez, eta hainbat substantzia bioaktiboz osatuta daude. Hala ere, kafeina da, hauek edan ondoren, organismoak pairatzen dituen eragin gehienen erantzule. Kafeina mundu mailan gehien kontsumitzen den psikoestimulatzailea da eta nahiz eta iraganean oso lotua egon den hipertentsioa, arritmia, antsietatea eta loezina bezalako arazoekin, kontrakoa dioten eta beraz baieztapen horiek zapaltzen dituzten entsegu kliniko asko daude. Azkenik, haur, nerabe eta haurdunak talde sentikorrak kontsideratzen direnez, muga bereziak ezarri dira hauek har dezaketen eguneko kafeina kantitate maximoari dagokionez. Hainbat entseguk muga horretatik beherako kontsumoek arazo larririk ekartzen ez dutela frogatu dute. Heldu osasuntsutan, ez dago edari energetikoen kontsumoa debekatzeko ebidentziarik, hala ere, ez lirateke kafeina iturri izan behar haurretan, talde hauetan, edarion kontsumoa arazo ezberdinekin lotuta dagoela ikusi baita.
dc.language.isoeus
dc.publisherServicio Editorial de la Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatearen Argitalpen Zerbitzua
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleEdari energetikoak eta haien eraginak
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.identifier.doi10.1387/ekaia.22545


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record