Análisis del ciclo de vida (ACV) de una cerveza artesanal
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Date
2022-02-25Author
San Miguel Arricibita, Ainhoa
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[ES] El actual modelo económico lineal es el origen de la notable aceleración en el consumo de los recursos naturales. La continua extracción de materias primas debe sustituirse por otros sistemas económicos más sostenibles. Para completar la transición hacia la economía circular multitud de productos del sector agroalimentario son evaluados siguiendo las directrices de las normas ISO 14040 e ISO 14044, esto es, mediante el Análisis de Ciclo de Vida (ACV).
El actual modelo económico lineal es el origen de la notable aceleración en el consumo de los recursos naturales. La continua extracción de materias primas debe sustituirse por otros sistemas económicos más sostenibles. Para completar la transición hacia la economía circular multitud de productos del sector agroalimentario son evaluados siguiendo las directrices de las normas ISO 14040 e ISO 14044, esto es, mediante el Análisis de Ciclo de Vida (ACV).
En este estudio, la cerveza artesana Gastheiz es sometida a un ACV mediante el software SimaPro 9.1.1 con el fin de localizar los impactos ambientales generados desde el transporte de las materias primas hasta el fin de ciclo de vida, y proponer mejoras ambientales del producto. Tras analizar 11 categorías de impacto, los resultados indican que la ecotoxicidad marina es la más perjudicada (6.650 kg 1,4-DB eq). Dentro de las fases del ciclo de vida destaca el embotellado y el empaquetado (65 %), seguido del reparto (24 %) y de la producción de la cerveza (11 %). [EN] The current linear economic system is the origin of the significant acceleration in the consumption of natural resources. The continuous extraction of raw materials must be replaced by more sustainable economic systems that focus on closing life-cycles of products and services. In order to complete this transition towards the circular economy, a large number of products in the agri-food sector are evaluated following the guidelines of ISO 14040 and ISO 14044 standards, in other words, through Life Cycle Assessments (LCA).
Among these products, craft beer is increasingly in demand by the inhabitants of the Basque Country. Within the craft beer brands, Gastheiz is a local brand that is characterised by the use of potato as an ingredient. Society's conception of craft products and the use of local raw materials, such as potatoes in the case of Gastheiz, creates a conviction that these are more beneficial for sustainable development compared to large manufacturers of beer.
In this study, Gastheiz craft beer is subjected to an LCA using SimaPro 9.1.1 software. The objective is to locate the environmental impacts generated from the transport of raw materials until the end of its life cycle, and subsequently propose environmental improvements of the product. After analysing 11 impact categories, results indicate that marine ecotoxicity is the most affected one (6.650 kg 1,4-DB eq). Furthermore, bottling and packaging is the life cycle stage that has the greatest contribution (65 %), followed by distribution (24 %) and beer production (11 %).