Show simple item record

dc.contributor.advisorKortazar Uriarte, Jon Batti
dc.contributor.authorIza Totorika, Aitziber
dc.contributor.otherE.U. MAGISTERIO -BILBAO
dc.contributor.otherBILBOKO IRAKASLEEN U.E.
dc.date.accessioned2019-02-28T18:19:45Z
dc.date.available2019-02-28T18:19:45Z
dc.date.issued2019-02-28
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10810/31777
dc.description.abstract[EUS] Gradu amaierako lan honek Euskal Herriko sukaldaritza tradizionala du ardatz. Helburua gure herriko sukaldaritza tradizionalaren balioak berreskuratzea da. Horretarako Jose Miguel Barandiaranek ezarritako ikerketa etnografikoaren metodologia erabili dugu, Bizkaiko Arratia haraneko hamaika amamari elkarrizketak egin dizkiot. Bildutako datuen azterketak argi uzten du aurreko belaunaldien ezagutzak ekarpen paregabea egin diezaiokeela eskolari. Ikas komunitatetik elikadura osasuntsua eta jasangarritasuna haurrekin lantzeko aukera ematen da lan honetan. Era berean, euskara (burruntzaliko-berbak berreskuratuta) eta zeharkako gaitasunak indartzeko xedea ere badu. Gure amamek isilean gordetako jakinduriak jendartea hobetzen lagunduko duela erakutsi nahi izan dugu.(Euskera)es_ES
dc.description.abstract[ES] Este trabajo de fin de grado tiene como eje la cocina tradicional vasca. El objetivo consiste en recuperar los valores de la cocina tradicional de nuestro pueblo. Para ello hemos utilizado la metodología de la investigación etnográfica que estableció José Miguel Barandiaran, y entrevistado once personas mayores del valle de Arratia en Bizkaia. El estudio de los datos obtenidos deja claro la inigualable aportación que las generaciones anteriores pueden hacer a la escuela. En este trabajo se presenta una oportunidad para trabajar la alimentación saludable y la sostenibilidad desde las comunidades de aprendizaje. Nos hemos marcado un segundo objetivo: reforzar el euskera (recuperando palabras en desuso) y las competencias transversales. Hemos querido demostrar que la sabiduría guardada en silencio por nuestras abuelas ayudará a mejorar la sociedad.(Español)es_ES
dc.description.abstract[EN] The core of this dissertation is the traditional Basque cuisine. The aim is to recover the values of our traditional cuisine. The methodology has been the ethnographic research established by Jose Miguel Barandiaran, interviewing eleven grandmothers from Arratia valley in Bizkaia. Upon examination of the obtained data, it comes clear the incomparable contribution older generations can provide to the school. This project gives the opportunity to work from the learning community on healthy diet and sustainability with children. The goal is also to strengthen Basque language (recovering forgotten words) as well as transversal competences. We want to prove that the wisdom silently kept by our grandmothers can improve society.(Inglés)es_ES
dc.language.isoeuses_ES
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectsukaldaritza tradizionala
dc.subjectikas komunitatea
dc.subjecthizkuntza
dc.subjectamama
dc.subjecteskola
dc.subjectcocina tradicional
dc.subjectcomunidad de aprendizaje
dc.subjectlenguaje
dc.subjectabuela
dc.subjectescuela
dc.subjecttraditional cuisine
dc.subjectlearning community
dc.subjectlanguage
dc.subjectgrandmother
dc.subjectschool
dc.titleTxapako labea: sukaldaritza tradizionalaren balioak eskolaraes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.date.updated2018-02-05T10:26:07Z
dc.language.rfc3066es
dc.rights.holder© 2018, Aitziber Iza Totorika
dc.contributor.degreeLehen Hezkuntzako Gradua. (Euskera)es_ES
dc.identifier.gaurassign60437-359837


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record