Azoka eta eskola gastronomikoa Hondarribian (Gipuzkoa)
Fecha
2018-07Autor
Sagartzazu Flores, Urko
Metadatos
Mostrar el registro completo del ítemResumen
Eremuaren, inguruaren eta lekuak daukan historiaren analisia egin ondoren, inguruarekin batzen den proiektu batera iritsi naiz.
Proiektuak barne hartzen ditu inguruko baldintzak eta ondorioz formaz eta programaz inguruak eskatzen duenaren emaitza zuzena da.
Historiko hiriguneetan oizkoak diren azokak mota desberdinetakoak izan daitezke. Gure inguruan,
gehienetan herriko plaza nagusiekin lotutak agertzen zaizkigu, kaskoaren erdikaldean, posizio zentral bat eskuratuz. Ba dago beste tipologi bat -benetan interesantea-, non merkatu hauek herriguneko hertzetan kokatzen diren, hiritik at eta beraien ateekin elkartuak (harresiz inguratutako herrixketan adibidez). Kanpoko herritarrak bertara urbiltzen ziren bere nekazal produkzioa eskeintzera, lekuko biztanleriarekin elkar harreman aberats eta bitxi bat sortuz.
Aurkezturiko proiektuak bigarren eredu hau jarraitzen du: hirian txeratutako bolumen berria inguruarekin harremantzea du helburu nagusietako bat, bere inguru gertuan aurkitzen baitira Hondarribiko alde zaharra eta honek gordetzendituen interes handiko gune eta eraikinak.
Hiri egitura nagusia kontutan izanda -bere militarharresia hain zuzen-, “gotorleku zibil” bat bezalaulertu daiteke. Proiektuak alde zaharreko kalenagusiari jarraipen bat ematen dio bistak landaeremurantz irekiz, harreman berri bat sortuz aldezaharraren eta inguruko lurren artean.
Eraikina bi bolumen nagusiz osatzen da, hegoaldekoalaukizuzen bloke itxura hartzen duena eta
iparraldekoa bloke organikoagoaren forma hartzenduena, bi guneak inguruarekin harremantzen
direlarik. Hegoaldeko altxaerari dagokionezeraikinak beirazko horma konpaktu bat osatzendu, hau atzean duen harresiarekin harremantzen delarik.
Ondorioz eraikina eta inguruaren harteko sinbiosi espazial batera iristen gara.