Osasun-asistentziarekin erlazionatutako infekzioen epidemiologia eta kontrola
Ekaia 37 : 25-44 (2020)
Laburpena
Healthcare-Associated Infections (HAI) are infections that occur while receiving health care in a healthcare facility. These infections do not only affect patients; it can also harm the healthcare professionals, other workers and patients' visitors. HAIs increase patient’s morbidity and mortality rates, antimicrobial resistance and healthcare costs. The prevalence of HAIs in Europe is 5.7% (3.2 million) affected patients each year and 5.4% in Spain. The most frequent HAIs in Spain are urinary tract infections, lower respiratory tract infections or pneumonia, surgical site infections and bloodstream infections. Any kind of microorganism can cause these infections, but the most common are bacteria. Environmental cleaning of healthcare settings is fundamental and also precautions of healthcare professionals and patients are fundamental to reduce the spread of infection. Thus, for prevention and control of HAIs is important to apply measures to prevent and control such infections and to affect as few patients as possible. These measures break the chain of infection and are classified into four groups: standard precautions, transmission-based precautions, environmental measures and specific procedures to prevent infections. These precautions include wearing gloves, mask or gown; microbiological control of the air and water samples; food preparation control; vaccination and antibiotic prophylaxis. The World Health Organization emphasizes in the Clean Care is Safer Care program that effective hand hygiene is the single most important practice to prevent and control HAIs. Finally, the surveillance programs of HAIs and of infections-causing microorganisms can help to prevent their transmission and to choose the best treatment.; Osasun-asistentziarekin erlazionatutako infekzioak (OAEI) osasun-eremu ezberdinetan osasun-arreta jasotzeagatik gaixoek pairatu ditzaketen infekzioak dira. Infekzio hauek ez dira gaixoetan azaltzen bakarrik; osasun-langileei, bestelako langileriari eta gaixoen bisitariei ere kalte egin diezaieke. Infekzio hauen ondorioz, gaixoen morbilitatea eta heriotza-tasa areagotu egiten da eta, aldi berean, antimikrobianoen aurkako erresistentziak eta kostu ekonomikoak handitu egiten dira. Europa mailan %5,7k (3,2 milioi pertsona) pairatzen du honelako infekzioa urtero eta Espainia mailan infekzio hauen prebalentzia %5,4koa da. Espainian, OAEI usuenak gernubidekoa, arnas-aparatukoak, kokapen kirurgikoko infekzioak eta bakteriemiak dira. Mikroorganismo ezberdinak inplikatua daude infekzio mota hauetan, baina bakterioak dira ugarienak. Osasun-eremua ahalik eta garbien mantentzea funtsezkoa da, eta bertan biltzen den pertsona orok mikroorganismoen transmisioa gutxitzeko neurriak hartzea. Hori dela eta, OAEIen zaintza eta prebentziorako neurriak aurrera eramatea funtsezkoa da ahalik eta paziente gutxiei kaltetzeko. Neurri horiek infekzioaren kate epidemiologikoaren elementuak moldatzera bideratuta daude eta lau taldetan sailka daitezke: neurri estandarrak, transmisio-bidearen araberako neurriak, osasun-eremuaren ingurumeneko neurriak eta infekzioen kontrola eta zaintzarako prozedura espezifikoak. Horien artean, eskularruak, maskarak edo mantala jartzea dago; airearen edo ur laginen kontrol mikrobiologikoa; elikagaien kudeaketaren gainekoak; gaixoen eta osasun-langileen txertoen bidezko immunizazioa edo antibiotikoen bidezko profilaxia. Baina neurri horietatik garrantzitsuena eta mundu-mailan hedatuta dagoena osasun-profesionalek, bisitariek eta baita pazienteek ere burutu behar duten eskuen higienea da, hori baita infekzio hauek murrizteko ekintzarik eraginkorrena, Munduko Osasun Erakundeak aipatzen duen moduan ”Arreta garbia, arreta seguruagoa” kanpainan. OAEIak eragin ditzaketen mikroorganismo ohikoenak zeintzuk diren jakinik, horien transmisioa ekiditeko eta, horrela, infekzioen tratamendu egokiena aukeratzeko neurriak hobeto har daitezke.