Show simple item record

dc.contributor.authorUría González, Jorge
dc.date.accessioned2020-01-13T19:37:39Z
dc.date.available2020-01-13T19:37:39Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationHistoria contemporánea 48 : 33-69 (2014)
dc.identifier.issn1130-2402
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10810/38227
dc.description.abstractDeparting from previous traditions, and especially from the 18th and XIXth centuries, the article analyzes the parth in 20th century of a food history that grows from the twenties and thirties, but especially, from the sixties of our century. Linked to the interests of the classic social history, the economic history or the historical demography, or related with demographers, dietitians and nutritionists, the analyses of these years lay the foundations for a later history of food and nutrition most autonomous and mature. In tlhe last quarter of the 20th century, thus, the food history will be opened for the methodological suggestions of the anthropology, the sociology or the serniotics, constructing a new socio-cultural history much more opened for the study of the forms of consumption, the commensality, the ceremonial practices and the culinary variations, orto the forms of socialization and representation of the politics, and definitely much more attentive to cultural phenomena as that of the variations of the taste.; Partiendo de tradiciones anteriores, y sobre todo del siglo XVIII y el XIX, el artículo analiza la trayectoria en pleno siglo XX de una historia de la alimentación que crece a partir de los años veinte y treinta, pero sobre todo, desde los años sesenta de nuestra centuria. Vinculados a los intereses de la historia social clásica, la historia económica o la demografía histórica, o a los de demógrafos, dietistas y nutricionistas, los análisis de estos años sientan las bases para una posterior historia de la alimentación más autónoma y madura. En el último cuarto del siglo XX, de este modo, la historia alimentaria se abrirá a las sugerencias metodológicas de la antropología, la sociología o la semiótica, construyendo así una nueva historia sociocultural mucho más abierta al estudio de las formas de consumo, la comensalidad, las prácticas ceremoniales y las variaciones culinarias, o a las formas de socioalización y representación de la política, y mucho más atenta a fenómenos culturales como el de las variaciones del gusto.
dc.language.isospa
dc.publisherServicio Editorial de la Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatearen Argitalpen Zerbitzua
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleUna nueva historia de la alimentación
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.rights.holder© 2014, Servicio Editorial de la Universidad del País Vasco Euskal Herriko Unibertsitateko Argitalpen Zerbitzua


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record