Show simple item record

dc.contributor.authorBelaunzaran, Xabier
dc.contributor.authorAldai Elkoro-Iribe, Noelia
dc.date.accessioned2020-01-17T18:56:49Z
dc.date.available2020-01-17T18:56:49Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationEkaia 30 : 37-49 (2016)
dc.identifier.issn0214-9001
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10810/38913
dc.description.abstractHorse-meat production, trade and supply values have been summar ized. In or- der to characterize the nutritional quality (chemical composition and fatty acid (FA) profile) of horse-meat, a survey has been performed along regions of both sides of the Cantabrian Mountains in spring (n = 41) and winter (n = 41). In general, the effect of collection season has been significant for the percentages of monounsaturated and polyunsaturated FA, while region effect has been significant for muscle fat content and its FA profile. The higher fat content has been associated with a higher monounsaturated FA but lower polyunsaturated FA and dimethyl acetal content. Differences observed could be related to breed and differences in production system among regions. Nevertheless, horse-meat is characterized by low fat product being an important source of n-3 polyunsaturated FAs.; Zaldi-haragiaren ekoizpen-, merkataritza- eta biztanleriarekiko eskuragarritasun-balioak laburbildu dira artikulu honetan. Gainera, zaldi-haragia ezaugarritzeko helburuarekin (konposizio kimikoa eta gantz-azidoen (GA) profila), laginketa egin da Kantauri mendilerroaren bi aldeetan kokaturiko herrialdeetan, udaberrian (n = 41) eta neguan (n = 41). Oro har, urtaroak GA monoasegabe eta poliasegabeetan izan du eragina. Bestalde, herrialdeen arteko haragiaren gantz kopuruan eta honen GAen profilean desberdintasun esanguratsuak ikusi dira. Lagin koipetsuenetan, GA monoasegabeen ehunekorik altuenak eta GA poliasegabeen eta dimetil azetalen ehunekorik baxuenak lortu dira. Desberdintasun horiek lurraldearekin erlazionatutako arraza eta ekoizpen-sistema izan dezakete oinarri. Dena den, zaldi-haragia gantz urriko eta n-3 gantz-azidoen iturri garrantzitsu izan daitekeen produktu bezala ezaugarritu da.
dc.language.isoeus
dc.publisherServicio Editorial de la Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatearen Argitalpen Zerbitzua
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleZaldi-haragiaren ezaugarritzea: konposizio kimikoa eta gantz-azidoen profila
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.rights.holder© 2016, Servicio Editorial de la Universidad del País Vasco Euskal Herriko Unibertsitateko Argitalpen Zerbitzua
dc.identifier.doi10.1387/ekaia.16278 


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record