Show simple item record

dc.contributor.authorSerrano Murgia, Maitane ORCID
dc.contributor.authorRico Barrio, Irantzu
dc.contributor.authorLekunberri, Leire
dc.contributor.authorRamos, Almudena
dc.contributor.authorPuente Bustinza, Nagore ORCID
dc.contributor.authorElezgarai Gabantxo, Izaskun ORCID
dc.contributor.authorGrandes Moreno, Pedro Rolando ORCID
dc.date.accessioned2020-11-12T18:31:25Z
dc.date.available2020-11-12T18:31:25Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationEkaia 38 : 73-95 (2020)
dc.identifier.issn0214-9001
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10810/47928
dc.description.abstractOmega-3 fatty acids (FA) are essential long-chain polyunsaturated FA, amongst others, α-linolenic acid (ALA), eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). The main food source of omega-3 is the oily fish which is found in salmon, anchovy or tuna. A diet enriched with omega-3 is known to favour healthy states by promoting molecular and functional changes during brain damage recovery, membranes fluidity, energy metabolism regulation, release of signalling molecules or gene expression. Likewise, the activation of signalling pathways by omega-3 improves neural transmission and plasticity and decreases oxidative stress and inflammation in cells, particularly in neurons. Therefore, omega-3 supplements have been used to prevent or treat many human disorders. This review is intended to provide the stateof- the art of omega-3 as a natural component with beneficial therapeutic properties in cardiovascular and neurodegenerative diseases (Alzheimer and Parkinson), cancer, alcoholism and overweight. Lastly, some insights into the potential benefits of omega-3 supplementation to dodge or treat some other diseases in the future are also considered.; Kate luzeko omega-3 mantenugaiak, azido α-linolenikoa (ALA), azido eikosapentaenoikoa (EPA) eta azido dokosahexaenoikoa (DHA), dietaren bitartez bereganatzen diren gantz-azido (GA) poliasegabeak dira. Propietate antioxidatzaileak barne hartzen dituzten hiru osagai horien elikagai-iturri nagusia arrain koipetsua (izokina, antxoa, hegalaburra…) eta horretatik eratorritako arrain-olioa dira batez ere. Omega-3 GA osagarriaz aberastutako dietak aldaketa molekular zein funtzional mesedegarriak eragiten ditu garunaren garapen prozesuan, zenbait garun lesioren berreskurapenean parte hartzen. Gehigarri horrek mintz zelularraren fluidotasuna areagotzen du, eta metabolismoaren erregulazioan parte hartzen du, seinaleztapen molekulen askapena sustatuz eta gene espresioan eraginez. Bi ekintza horien bidez seinaleztapen bideak aktibatzen dira, eta ondorioz garun plastikotasuna eta transmisio sinaptikoa suspertu. Areago, omega-3 GAk zeluletan oro har, eta neuronetan bereziki, oxidazio-estresak eta hanturak eragindako kalteak murriztu ditzake. Horregatik guztiagatik, omega-3 osagarria hainbat patologietan prebentzioan edo tratamenduan erabili da. Berrikuspen honek laburbiltzen ditu kate luzeko omega-3 GAetan aberastutako tratamenduak bihotz hodietako gaixotasunetan, minbizian, neuroendekapenezko gaixotasunetan (Alzheimer eta Parkinson), alkoholismoan eta gainpisuan, oinarrizko ikerkuntzan eta ikerketa klinikoan frogatu eta egiaztatu diren aurrerapen terapeutiko berriak; eta etorkizunera begira beste hainbat gaixotasuni aurrea hartzeko edo haiek tratatzeko potentzialtasun handiko eta albo ondoriorik gabeko osagarri ez-inbaditzaile aproposa izan daitekeela iradokitzen du.
dc.language.isoeus
dc.publisherServicio Editorial de la Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatearen Argitalpen Zerbitzua
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.titleOmega-3 gantz-azidoen propietate onuragarriak zenbait egoera klinikotan
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.rights.holder© 2020 UPV/EHU Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International
dc.identifier.doi10.1387/ekaia.21840


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

© 2020 UPV/EHU Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International
Except where otherwise noted, this item's license is described as © 2020 UPV/EHU Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International