Bakterioak eta Osasuna. Ezagutzaren eta hazkuntza-kontrolaren garrantzia
Colom M. & Fernández de Aránguiz A. (2015). Bakterioak eta Osasuna. Ezagutzaren eta hazkuntza-kontrolaren garrantzia. IKD baliabideak 9. http://hdl.handle.net/10810/15434
Abstract
Mikroorganismoen ezaugarri orokorren ezagutza funtsezkoa da ulertzeko gaixotasun infekziosoen eragileak direla eta elikagaien eta gaien hondamenean inplikatuta egon daitezkeela (alde txarra). Bestalde, eta ez da garrantzi gutxiagokoa, mikroorganismoen onuragarrizko erabilera, bai elikagai-industrian (elikagaien ekoizpena eta manipulazioa) bai farmazia-industrian (farmakoen ekoizpena).
Abiapuntua da, jatorri kutsakorra den elikadura-intoxikazioa. Ikasleak bere buruari hurrengoa galdetzea garrantzitsua da: Zer egin dezaket problema hau kontrolatzeko?. Horretarako ezagutu beharko du bakterioen egitura, hazkuntza eta eragiten dituzten faktoreak. Soilik horrela, mikroorganismoengan kontrola eduki dezake.
Jarduerak, jarraituak ez diren 10 astetan betetzen dira. Ikasleak, banakako eta taldeko lan ez-presentziala egiten du. Gero, talde guztien artean gelan adosten dituzte ikaskuntza-emaitzak. Zereginak dira galderak erantzutea (interdependentzia positiboa ) eta laborategian lan egitea.