Now showing items 1-11 of 11

    • Thumbnail

      La alimentación y la preparación de comidas 

      Mauleón Gómez, José Ramón ORCID (EUSTAT, 2015)
      [ES] El presente capítulo ofrece un análisis sobre la importancia que adquieren dos aspectos relacionados con la alimentación (el trabajo en la cocina y la comida), en la C.A. de Euskadi en el año 2013. Ofrece datos que ...
    • Thumbnail

      La alteridad en Europa hoy. Racismo e inmigración 

      Alvite Rueda, Juan Pedro (Ayuntamiento de Vitoria-Gasteiz, 1996)
      ...
    • Thumbnail

      Datafikazio Estrategia Emantzipatzaileak 

      Calzada Mugica, Igor ORCID (Servicio Editorial de la Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatearen Argitalpen Zerbitzua, 2023)
      Pandemiak utzi dituen alboko kalteak asko izan dira; eta desagertu baino, gure artean geratu dira, gure bizitzetan txertatuak. Zeintzuk dira? Adibidez, sare sozialetan nabigatzen dugun bakoitzean, klik bakoitzarekin, ...
    • Thumbnail

      Estrategias familiares rurales en el País Vasco 

      Mauleón Gómez, José Ramón ORCID (Los libros de la Catarata, 2000)
      La agricultura vasca ha experimentado fuertes cambios en las última décadas. Quizás uno de los más importantes haya sido el de su modernización por la que algunas explotaciones agrarias han mejorado su estructura productiva ...
    • Thumbnail

      @Euskal Hiria Orain: Iragana eta Geroaren artean 

      Calzada Mugica, Igor ORCID (Aldiri, 2012-10-20)
      Iragana eta geroaren artean oraina dago. Eskuartean kudeatu dezakeguna. Gainontzeko guztia ameskeria eta dogma da, nonahitik ere datorrela. Baina oraina burutzeko, iraganak erakutsi diguna tentuz aztertu eta geroaren ...
    • Thumbnail

      La familia agraria. Un caso donde la familia es prioritaria en el proyecto vital de las madres 

      Mauleón Gómez, José Ramón ORCID (Servicio Editorial de la Universidad del País Vasco, 2005)
      Los resultados presentados en este capítulo permiten conocer la valoración que hacen sobre la familia las madres de edad adulta y que forman parte de una familia dedicada a la actividad agraria. Se ha podido comprobar que ...
    • Thumbnail

      Family strategies and farming changes: the case of family farming in the Basque Country 

      Mauleón Gómez, José Ramón ORCID (Ashgate (Aldershot), 2004)
      Productive changes introduced by family dairy farms in the Basque Country seem to depend on a number of conditions, such as the farm's capacity for generating an adequate level of income, the possibility of finding an ...
    • Thumbnail

      Metropolitan and post-national urbanity beyond (pluri)nation(al)-states in the EU: Benchmarking Scotland, Catalonia and the Basque Country 

      Calzada Mugica, Igor ORCID (European Centre for Minority Issues, 2017)
      This article compares the cases of the three small, stateless, city-regional nations of Scotland, Catalonia, and the Basque Country in the period after September 2014. Since the referendum on Scottish independence, these ...
    • Thumbnail

      Opiniones de las familias sobre la comida del comedor escolar 

      Mauleón Gómez, José Ramón ORCID (Egregius, 2018-10-01)
      [EN] The results of a survey of 833 families with children in the Primary cycle attending the school cafeteria are presented. Opinions are collected from 33 public and private centers of the Basque Country. Overall ...
    • Thumbnail

      Percepción y hábitos de consumo de los alimentos ecológicos entre las mujeres de Vitoria 

      Mauleón Gómez, José Ramón ORCID (Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente, 2017)
      Organic food is relatively new and is rarely found in the Spanish consumer’s diet. Given the scarce information on these types of food, this study is an attempt to find out how they are perceived, by looking at consumer ...
    • Thumbnail

      Traditional part-time grazing: a more sustainable sheep milk and cheese production in the Basque Country 

      Mauleón Gómez, José Ramón ORCID; Rodríguez Barrón, Luis Javier ORCID; Virto Lecuona, María Dolores ORCID; Mandaluniz, Nerea; Amores Olazaguirre, Gustavo ORCID; Pérez Elortondo, Francisco José ORCID; Arranz Arriola, Josune; Abilleira Cillero, Eunate; Beltrán de Heredia, Ignacia; Ruiz de Gordoa Arroniz, Juan Carlos Alfonso ORCID; Nájera Ortigosa, Ana Isabel ORCID; Ruiz Santos, Roberto; Albisu Aguado, Marta María ORCID; Renobales Scheifler, María Mercedes de (Wageningen Academic Publishers, 2010)
      [EN] The concept of sustainability when referring to food production rests, in general, on 3 main aspects: 1) respect for the environment; 2) economic and social benefits for all involved in production; and 3) production ...